Het wonderbare systeem van geprogrammeerde celdoding

Moringa stimuleert apoptosis en dat via 5 verschillende kanalen.


Apoptosis is een geleerd woord voor geprogrammeerde celdoding. Het P53-gen maakt een eiwit (P53) aan dat de controle over de DNA vermenigvuldiging uitvoert. Als het eiwit iets abnormaals ziet, gaat er een signaal af dat een ketting in gang zet om ervoor te zorgen dat deze cel gedood wordt en geen plaats krijgt in het lichaam. Als dat kanaal dus gestimuleerd wordt (door bv. moringa of jojoba), is er meer controle over de celdeling en worden deze “abnormale kankercellen” verwijderd. Op soortgelijke wijze stimuleert moringa ook Akt, Capase-9, FAS-L en ROS, eveneens kanalen die zorgen voor geprogrammeerde celdoding.

Een voorbeeld uit de maatschappij ter vergelijking voor dit wonderlijke mechanisme.


Stel je voor : een controle van de douane aan de grens of van de poortwachters aan de stadspoort in de middeleeuwen. Zij kijken na wie of wat er binnenkomt in het land of in de ommuurde stad. Zij bewaken de vesting en slaan alarm bij gevaar zodat vijanden uitgeschakeld worden.
Elke cel nu van het menselijk lichaam bevat een celmembraan te vergelijken met een ommuurde stad met poorten. In die cellen gebeuren er ook controles aan de poorten. Er zijn eiwitten die controleren en alarmsignalen afgeven als er iets abnormaals vastgesteld wordt. In de biochemie spreekt men van een biochemische signaalweg: een reeks processen die elkaar in snel tempo opvolgen na het opvangen van een signaal. Een wonder op zich dat heel perfect is afgesteld. Apoptosis is zo een signaalweg die ervoor zorgt dat een cel als abnormaal wordt beschouwd en geen recht meer krijgt om zich nog te delen. Na verloop van tijd gaat die cel dood en wordt niet meer vervangen. Dit is een geprogrammeerde celdood.
Niet alleen aan de poort is er controle, ook binnenin de stad kan controle nodig zijn, van alles en van iedereen. Zo ook in de cel, op een nog wonderbaarlijker wijze. Eiwitten worden maar gevormd als daarvoor het DNA in de kern van de cel aanwezig is. Dat DNA bevat de informatie voor hoe dat eiwit gevormd moet worden. Het P53-gen heeft de informatie voor de vorming van een uiterst bijzonder eiwit (P53). Een wonder-boven-wonder eiwit. Het P53 gen codeert op celniveau “controleer mijzelf, controleer mijn eigen DNA en als je iets abnormaals ziet, beschouw deze cel dan als schadelijk. Dood mij dan maar”. Dit is nogmaals een heel ingewikkeld proces, in de wetenschap beschreven als apoptosis. Dit systeem is zo verbluffend dat het volgens mij alleen maar een goddelijk ontwerp kan zijn.

Het verband met kanker en het MOJO kankeronderzoek.


Kankercellen hebben iets abnormaals. Ze groeien veel sneller dan het omliggende weefsel waarin ze groeien. Daarom gebruikt de klassieke geneeskunde technieken als operatie om die gezwellen te verwijderen of chemo en bestralingen om dat ongecontroleerde delen af te remmen.

Er bestaat ook nog een andere, tragere maar natuurlijker weg om een soortgelijk resultaat te bekomen: voeding. Zorg via gezonde voeding, zoals moringa en jojoba, voor stoffen die meer controle van het DNA stimuleren. Verschillende wetenschappelijke studies over moringa en jojoba hebben een verband met P53 aangetoond: moringa en jojoba verhogen de activiteit van het p53 gen en/of het P53 eiwit. Je vindt er enkele studies van in de lijst op deze website. (moringastudie 48,49,58,70 en 81 jojobastudie 1,15 17 en18)

De testMOJO waarbij je als kankerpatiënt een relatief hoge dosis simmondsines (jojoba) en isothiocyanaten (moringa) als extra voeding gebruikt, duurt drie maanden. Wij (het testMOJO team) vergelijken vóór en na die drie maanden de markers die typisch zijn voor kanker en verwerken deze resultaten in een statistiek.
Bij een gunstig resultaat kan de test omgezet worden in een protocol waarbij je meestal een lagere dosis inneemt en dus goedkoper verder kunt.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze website, aanvaardt u het gebruik van cookies.